Cristina Vesa, tandarts-endodontoloog, en Dr. Alvin Ham, parodontoloog en implantoloog, bij Ordentall in Rotterdam, leggen uit wat een fistel is, hoe deze ontstaat en hoe het behandeld wordt.
Beste lezer,
Heeft u last van een klein gaatje in uw tandvlees waar vocht uit komt? Dit kan een fistel zijn, een natuurlijk kanaaltje dat het lichaam creëert om een ontsteking te verlichten. Ondanks het zorgwekkende uiterlijk, is een fistel goed te behandelen.
Wat is een fistel?
Een fistel fungeert als een afvoerkanaal voor ontstekingsvocht in het lichaam. Het interessante is dat de zichtbare fistel niet altijd overeenkomt met de locatie van de oorspronkelijke ontsteking. Vaak is er een onderliggende ontsteking bij een tand of kies die een uitweg zoekt.
Kenmerken van een fistel
Een fistel is een onnatuurlijk kanaal dat het lichaam aanmaakt om ontstekingsvocht af te voeren. Het verschijnt als een klein rood puntje of bultje op het tandvlees waar soms vocht uit komt.
Belangrijke kenmerken zijn onder meer:
- Ontstaat door een ontsteking in of bij een tand of kies
- De zichtbare opening kan zich op een andere locatie bevinden dan de oorzaak
- Meestal pijnloos maar duidt op een onderliggend probleem
- Verdwijnt niet vanzelf zonder behandeling van de onderliggende oorzaak
Behandeling van een fistel
- De onderliggende ontsteking kan zich verspreiden
- Er bestaat een risico op botverlies
- Infectie kan zich verspreiden
- Behoud van de tand kan in gevaar komen
Als u een fistel opmerkt, is een bezoek aan de tandarts belangrijk voor een juiste diagnose en behandeling.
Endodontoloog en wortelkanaalbehandeling
Als de oorzaak van de fistel in het wortelkanaal van uw tand of kies ligt, kan een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk zijn. Dit omvat:
- Voorzichtige verwijdering van de ontstoken zenuw
- Grondige reiniging van het kanaal
- Vulling met beschermend materiaal
- Herstel van de tand met een vulling of kroon
Meestal wordt verdoving verstrekt tijdens de procedure om ongemak te minimaliseren. De behandeling beslaat doorgaans één of twee afspraken.
Nazorg en preventie
Na de behandeling kunt u enkele dagen gevoeligheid ervaren, wat vanzelf verdwijnt. Tips voor een goed herstel zijn onder meer: voorzichtig poetsen, interdentale ragers gebruiken, harde voeding vermijden bij de behandelde tand en regelmatige controles bij de tandarts.
Problemen kunnen worden voorkomen door tweemaal daags tandenpoetsen, gezonde voeding, regelmatige tandartsbezoeken en het dragen van een beschermend bitje tijdens het sporten.
Neem contact op met uw tandarts als u een bobbeltje op uw tandvlees ziet, aanhoudende pijn ervaart of tandletsel heeft opgelopen. Een endodontoloog is gespecialiseerd in complexe wortelkanaalbehandelingen en kan worden geraadpleegd bij moeilijke gevallen.